www.logana.com    
 L0GANA új technológia
a szöveg-feldolgozásban 
 
     |  Analog1  |  Analog2  |  in English  
     
Keresed, és nem találod? Keresd jól, és megtalálod!

A Logana szövegkeresési módszerével olyan, hibásan keresett, vagy hibásan tárolt (!) szövegeket is meg lehet találni, melyeket más kereső eszközökkel (Google, Yahoo, Bing, stb.) nem. E képességet a Logana saját fejlesztésű, nyelv- és karakterkészlet-független, rendkívül hatékony asszociatív szöveg-hasonlító algoritmusa biztosítja. Ezt szemlélteti az Analog1 és az Analog2 bemutató program, melyek a www.logana.com web-helyen találhatók.

Az Analog1 (Asszociatív Név Kereső) alkalmazás a hagyományos szövegkeresési feladat nem hagyományos megoldása, mellyel a "Mintaadatok" táblázatban több, mint 2000 magyar író nevét lehet torzított formában keresni.

Általánosságban elmondható, hogy egy keresőeszköz legfontosabb paraméterei a teljesség és a sebesség. A teljesség azt jelenti, hogy a felhasználó minden olyan objektumot megtaláljon, mely rendelkezik az általa elvárt tulajdonságokkal, a sebesség pedig azt, hogy mindezt a számítógépektől manapság megszokott reakcióidőn (néhány másodpercen) belül.

A hagyományos szövegkereső eszközök (Google, Yahoo, Bing, stb.) megfelelnek a sebességi igényeknek, a teljességi feltételnek azonban csak rendkívül szűk körben tesznek eleget, ugyanis nem képesek sem a felhasználói keresések, sem a tárolt dokumentumok szöveghibáit megfelelően kezelni.

Ennek igazolására nézzük először a hagyományos szövegkereső eszközöket, és keressük például a Széchenyi nevet az inteneten bármelyik hagyományos szövegkeresővel...! A Google-ban, a Bingben, és a Yahoo-ban többszörösen megtaláljuk Széchenyi Istvánt, a politikust és írót, Széchenyi Zsigmondot, az írót és világutazót, valamint a Széchenyi család más híres tagjait, továbbá még sok mást is, ami róluk van elnevezve.

Igen ám, de mi történik, ha egy kicsit rosszul írjuk?

Keressük például a "Széscényi" nevet! A Google egyetlen szöveges találatot sem ad a Széchenyi névre, a Bing és a Yahoo pedig mindössze egy OTP-kártya neveként talál rá. Pedig nem sokat hibáztunk; a második "e" helyett "é"-t írtunk (de hiszen így mondjuk!), és a "ch" betű fonetikusan írt "cs" alakjában még fel is cseréltük a karaktereket (hát igen, ez hiba, de egy gyors gépelésnél ki nem követett még el ilyen hibát…?!)

Keressünk ezután a Logana módszerével a "Mintaadatok" táblázatban!

Írjuk be a "Keresett szöveg" szövegmezőjébe; "Széscényi", a "Hasonlóság" adatmező értékét pedig először hagyjuk 100% értéken, és kattintsunk a "Keress!" gombra. Az "EredményLista" – üres.

Hát igen, ez a 100%. No de válasszunk alacsonyabb határhasonlósági értéket. Legyen például a "Hasonlóság" adatmező értéke 80% (kattintás a "Keress!" gombra), és máris megkaptuk a keresett neveket! Ha pedig még alacsonyabb határhasonlósági értéket választunk, akkor még több nevet kapunk.

Az Analog2 (Asszociatív KulcsSzó Kigyűjtő) alkalmazás az asszociatív szöveg-feldolgozás egy különleges használatát mutatja be.

Használata egyszerű; a felhasználó bevisz egy (e demóban legfeljebb 32000 karakter hosszú) szöveget a "Vizsgálandó szöveg" mezőbe, majd a "Gyűjtés indul" gombra való kattintás után a "Kigyűjtött kulcsszavak" eredménylistában automatikusan megjelennek a megadott szöveg jellegzetes szavai (a könyvtárosi terminológia szerint; a kulcsszavak). Ráadásul a bevitt szöveg nem csak magyar nyelvű lehet, hanem angol, francia, német, olasz, vagy spanyol is.

A szöveg bevitele hagyományos Windows-os módon történik a "Vizsgálandó szöveg" mezőbe. (Például az eredeti megjelenítési helyen a szöveg kijelölése után CTRL-C, majd a célhelyen CTRL-V módon). Ezután kijelöljük a bevitt szöveg nyelvét a "Nyelv" listában, majd megadjuk "Szűrés" és a "Redukció" százalékos értékét.

Az alacsonyabb szűrési értékkel a különlegesebb szavak fognak megjelenni, az alacsonyabb redukciós értékkel pedig az egymástól jobban eltérő szavak. Egyszerűbben fogalmazva; mindkét paraméter magasabb értékeinél több kulcsszót tartalmaz a "Kigyűjtött kulcsszavak" eredménylista.

Jó szórakozást kívánunk a fenti demók használatához! Megjegyezzük, hogy ezeken kívül még számos lehetséges alkalmazása van a Logana asszociatív szöveg-feldolgozási technológiának (fonéma alapú beszédfelismerés, mutáns génszekvenciák keresése DNS-láncokban, szöveg-dokumentumok hasonlítása, hasonlósági adatfeldolgozás, adatkapcsolatok felismerése, stb.)

Ha sikerült felkeltenünk az Ön érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot az analog@logana.com címen.